Ralph Nelson Elliott
Dalgaların Kaptanı
Ralph Nelson Elliott, Philadelphia yakınlarında bir çiftlikte 1871 yılında dünyaya geldi. Yaşamı boyunca Orta ve Güney Amerika’da demiryolu şirketlerinde yönetici pozisyonlarında çalıştı. Üç yıl kadar kaldığı Yucatan’da antik Maya uygarlığının kalıntılarını inceleme şansı buldu.
Oldukça hareketli geçen hayatının diğer ayrıntılarına girmeden; onun için dönüm noktası olan 1929 yılına geçelim.
1929 yılında 58 yaşına geldiğinde, hastalığı ilerlemiş ve onu yatağına hapsetmişti. Bu esnada 20. yüzyılın en ağır ekonomik buhranı tüm dünyaya dalga dalga yayılıyordu. Bu dönemde Elliott, Robert Rhea’nın ünlü Dow Teorisi kitabını okuduktan sonra para piyasalarına merak sardı. 2–3 yıl kadar piyasaları inceledikten sonra oldukça enteresan tespitlerde bulunmaya başladı.
Elliott; yıllık, aylık, haftalık, günlük ve saatlik grafikleri incelediğinde hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmaların aynı kalıplarla tekrar ettiğini keşfetti.
1934 yılında Charles Collins ile temas kurdu. Mektubunda Dow Teorisi’ndeki eksikleri tamamlayan bir buluş yaptığını, para piyasalarının gideceği yönü tespit edebildiğini, kendisine bir randevu verilirse fikirlerini anlatmak istediğini söylüyordu. Collins bu mektuptan etkilenmişti. Fakat her gün, Amerika’nın dört bir tarafından yüzlerce mektup alıyordu. Bu mektuplardaki fikirlerin çoğu temelsiz çıkmaktaydı. Elliott’un teklifini nazikçe geri çevirdi, fakat tahminlerini yazmaya devam ederse mutlu olacağını söyleyip bir anlamda onu başından savdı.
Elliott, ısrarla Collins’e yazmaya devam etti. Mektuplarında “Dalga Teorisi” “5 Dalga Prensibi” (Elliott Wave Principles-EWP) ifadelerini kullanıyor ve güncel analizlerini paylaşıyordu. Sürekli doğru çıkan analizlerden sonra Collins’in de kafası karışmıştı. Elliott’un mektuplarına daha sık cevap vermeye, ona kimi kitaplar önermeye başladı. Elliott’u fibonacci sayıları ile tanıştıranın da kendisi olduğu sanılıyor. Bu dönemden sonra Elliott’un tahminlerinin daha da dakik olduğunu görüyoruz.
Nihayet, herkesin düşüşün devam edeceğini öngördüğü bir tarihte, 13 Mart 1935'te seans bitiminden hemen sonra; Collins’e ünlü telegrafını gönderdi. Elliott, tüm endekslerin son kez dibe ulaştığını; yükseliş dalgasının yarın başlayacağını söylüyordu.
Elliott’un bu tahmini artık Collins’i kesin olarak ikna etmişti. Çok etkilendiğini belirten, Dalga Prensibi’nin şimdiye kadar gördüğü en iyi yaklaşım olduğunu söyleyen bir mektup yazdı. Bir kitap çıkartmasını da önerdi.
Elliott 1938 yılında tüm fikirlerini derleyip kitabını yayınladı. Tanınırlığı giderek artmaya başladı. 1939 yılında Financial World dergisinde yazması için teklif aldı. Teklifi kabul etti, 12 makalesi yayınlandı. 1940–45 yılları arasında eğitimler verdi. Eşinin ölümünün ardından dikkatini felsefe, dinamik simetri, matematik, fizik, Antik Mısır ve piramitler gibi çok çeşitli alanlara yönlendirdi.
15 Ocak 1948'de 77 yaşında öldü.
Ölümünden sonra hiç bir öğrencisi Elliott’un teorilerini geliştirme başarısı gösteremedi. Ancak Dalga Prensipleri, o günden bu yana teknik analizin çokça merak edilen, çokça da tartışılan yöntemi olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Kaynak: Tuncer Şengöz — Elliott Dalga Prensibi